W komosie rozsmakowałam się już jakiś czas temu. Pisałam o jej właściwościach zdrowotnych przy okazji tego wpisu (komosa z warzywami – klik). Dziś mam dla Was wersję na słodko, z dodatkiem pysznej gorzkiej czekolady. Smacznego!

Składniki (2 porcje):

  • pół szklanki (90 g) komosy ryżowej białej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli mleko roślinne nie jest wystarczająco słodkie)
  • szklanka malin (użyłam mrożonych)
  • 1 banan
  • 20 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao

1. Komosę przepłucz, następnie zalej mlekiem, dodaj olej i sól. Gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut), od czasu do czasu mieszając.
2. Wymieszaj z miodem i przełóż do miseczek.
3. Dodaj maliny, pokrojonego banana i czekoladę. Możesz posypać odrobiną kakao lub startą czekoladą.

Komosa ryżowa z czekoladą i owocamiKomosa ryżowa z czekoladą i owocami

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
418 kcal
9,5 g
16,1 g
63 g
9,8 g
2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *