Nie powiem, że kocham jarmuż miłością bezgraniczną, ale świadoma jego zalet staram się go jak najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z grzybami, tofu i brązowym ryżem. W takiej formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę 🙂
Składniki (2 porcje):
- 100 g ryżu brązowego
- 160 g stripsów z tofu Polsoja (można zastąpić pokrojonym tofu marynowanym)
- 2 garści jarmużu – może być bez łodyg, porwany na małe kawałki
- 200 g pieczarek – pokrojone w plastry
- 100 g boczniaków – pokrojone w paski
- 1 cebula – drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku – drobno pokrojone
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego
1. Ugotuj ryż.
2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka.
3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś przez około 2-3 minuty.
4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Energia
(1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
351 kcal
|
16 g
|
12 g
|
45 g
|
6 g
|
Oooo, biorę w ciemno. Wygląda mega smacznie!