1. Składniki na spód:
Suche:
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
Mokre:
- 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- 1/4 szklanki miodu
- 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki tartej czekolady
2. Masa z tofu:
- 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 – 5 łyżek ksylitolu
- 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast
- 4 łyżki soku z limonki
3. Barwnik miętowy do masy serowej:
- garść liści świeżej mięty
- 20 g szpinaku
- 4 łyżki wody
Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie po odcedzeniu, należy dodać później do masy serowej.
4. Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i wymieszaj w rondelku z małą łyżeczką oleju kokosowego (na małym ogniu, nie dopuść do wrzenia).
SPÓD
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Wymieszaj suche składniki w misce.
3. W rondlu podgrzej mleko i miód. Następnie dodaj gorzką czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi. Ogień musi być mały, żeby czekolada się nie przypaliła. Dodaj olej i energicznie wymieszaj.
4. Mokre składniki z rondla wlej do suchych i połącz wszystko rękoma. Kiedy ciasto trochę ostygnie, dodaj tartą czekoladę.
MASA SEROWA
5. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z tofu, wrzuć ser do blendera.
6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek.
CIASTO:
7. Wyłóż spód ciasta do foremki. Wyrównaj a następnie wyłóż na to masę z tofu. Ponownie wygładź.
8. Piecz przez około 35-40 minut, aż masa z tofu będzie zwarta.
9. Wyjmij z piekarnika i polej roztopioną czekoladą.
Wskazówki:
- Masa z tofu musi być możliwie jak najbardziej gładka, grudki psują smak.
- Ilość aromatu miętowego to kwestia gustu i wybranego przez nas produktu, dlatego najlepiej dolewać go partiami, co chwilę kontrolując smak.
- Barwnik ze szpinaku i mięty można zastąpić zwykłym spożywczym barwnikiem w proszku, ale wtedy musimy pamiętać o dodaniu kilku łyżek wody i dodatkowej ilości aromatu miętowego do masy serowej.
- Konsystencja polewy czekoladowej w dużej mierze zależy od użytej czekolady – niektóre łatwo roztopić, do innych trzeba dodać nieco więcej oleju kokosowego. Opcjonalnie można wlać mleko, odradzam rozrzedzanie czekolady wodą.
Energia
(1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
339 kcal
|
9 g
|
18 g
|
37,5 g
|
6,3g
|
Wygląda rewelacyjnie! 🙂
Ta polewa <3
Wygląda naprawdę niesamowicie! Na pewno coś takiego zrobię na święta 🙂
Wow jaka świetna foremka! Można wiedzieć gdzie kupiona?
Pozdrawiam,
Edyta
też ją lubię 🙂 Ale niestety Ci nie pomogę, bo nie wiem – to był prezent.
Wygląda obłędnie!
http://dream-berry.blogspot.com/
Super foremka! Poluję na taką od dawna 😀
Foremka jest naprawdę niesamowita 🙂 Akurat takiej nie mam, ale mam bardzo podobną. niestety – też prezent. I różni się materiałem, bo dostałam ją jakieś 10 lat temu 🙁 Ale na pewno będę się rozglądać za taką 🙂
Świetny przepis, ciasto wygląda smakowicie, próbowałam 🙂
Widzę, że ostatnio jakaś większa moda na tofu. Cieszy mnie to, bo bardzo je lubię!
Uwielbiam tofu, wygląda bardzo słodko 😀 Postaram się w najbliższym czasie wypróbować przepis.