Dzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu. Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu).
Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej widać że wyszło ich dokładnie 7. Piekłam ciasto w niewielkiej silikonowej foremce, dzięki której nie musiałam go później kroić. Jeśli chcecie zrobić wypiek w keksówce, zdecydowanie musicie podwoić wszystkie składniki.


1. Składniki na spód:

Suche:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego

Mokre:

  • 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki tartej czekolady

2. Masa z tofu:

  • 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 – 5 łyżek ksylitolu
  • 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast
  • 4 łyżki soku z limonki

3. Barwnik miętowy do masy serowej:

  • garść liści świeżej mięty
  • 20 g szpinaku
  • 4 łyżki wody

Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie po odcedzeniu, należy dodać później do masy serowej.

4. Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i wymieszaj w rondelku z małą łyżeczką oleju kokosowego (na małym ogniu, nie dopuść do wrzenia).

 

PRZYGOTOWANIE

SPÓD

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Wymieszaj suche składniki w misce.
3. W rondlu podgrzej mleko i  miód. Następnie dodaj gorzką czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi. Ogień musi być mały, żeby czekolada się nie przypaliła. Dodaj olej i energicznie wymieszaj.
4. Mokre składniki z rondla wlej do suchych i połącz wszystko rękoma. Kiedy ciasto trochę ostygnie,  dodaj tartą czekoladę.

MASA SEROWA

5. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z tofu, wrzuć ser do blendera.
6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek.

CIASTO:

7. Wyłóż spód ciasta do foremki. Wyrównaj a następnie wyłóż na to masę z tofu. Ponownie wygładź.
8. Piecz przez około 35-40 minut, aż masa z tofu będzie zwarta.
9. Wyjmij z piekarnika i polej roztopioną czekoladą.

dietetyczne ciasto czekoladowo miętowe z tofu

 

dietetyczne ciasto czekoladowo miętowe z tofu

Wskazówki:

  • Masa z tofu musi być możliwie jak najbardziej gładka, grudki psują smak.
  • Ilość aromatu miętowego to kwestia gustu i wybranego przez nas produktu, dlatego najlepiej dolewać go partiami, co chwilę kontrolując smak.
  • Barwnik ze szpinaku i mięty można zastąpić zwykłym spożywczym barwnikiem w proszku, ale wtedy musimy pamiętać o dodaniu kilku łyżek wody i dodatkowej ilości aromatu miętowego do masy serowej.
  • Konsystencja polewy czekoladowej w dużej mierze zależy od użytej czekolady – niektóre łatwo roztopić, do innych trzeba dodać nieco więcej oleju kokosowego. Opcjonalnie można wlać mleko, odradzam rozrzedzanie czekolady wodą.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
339 kcal
9 g
18 g
37,5 g
6,3g