Dzisiaj przepis idealny na drugie śniadanie – pyszne batony, które łączą w sobie słodki i słony smak. Do tego zaspokajają chęć na słodycze i uczucie głodu na długi czas.

Składniki (18 sztuk):

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 2 szklanki obranych orzechów ziemnych niesolonych, nieprażonych
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki suszonych jagód goji
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • łyżka wiórków do posypania


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (oprócz oleju i soli) wrzuć do blendera kielichowego. Blenduj chwilę, mieszając w razie konieczności.
2. Przełóż do miski, dodaj olej i sól. Wyrabiaj rękoma kilka minut, aż masa będzie lepka i zwarta. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę więcej oleju.
3. Wyłóż foremkę folią spożywczą, następnie wypełnij ją masą. Dobrze dociśnij i wyrównaj, powinna być jak najmocniej ugnieciona. Posyp wierzch wiórkami, jeszcze raz dociśnij i włóż do zamrażarki na godzinę.
4. Wyjmij z zamrażarki i pokrój na dowolną ilość kawałków (u mnie wyszło 18 porcji wielkości widocznej na zdjęciu).
5. Przechowuj w lodówce, najlepiej każdy owinięty folią spożywczą – będą od razu gotowe do zabrania w drogę.

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
191 kcal
5 g
14,6 g
10,6 g
2,7 g

 

fit batony orzechowe

 

fit batony orzechowe

 

fit batony orzechowe przepis

 

5 komentarzy:
  1. marcinmalik89
    marcinmalik89 says:

    super przepis, muszę wypróbować! a gdzie Wy kupujecie nasiona goji i różne takie? ja znalazlam taki spoko sklep online naturo.pl maja fajne ceny bo czasem jak widze ile takie rzeczy kosztują w stacjonarnych sklepach to jestem w duzym szoku! 😮

    Odpowiedz
  2. Gosia P
    Gosia P says:

    Boże jakie to dobre, właśnie z blendowałam jeszcze batonów nie przypomina (zaraz lądują do lodówki)ale masę już spróbowałam . I mówię Wam pychotaaaa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *