Dziś przepis z wykorzystaniem ziaren amarantusa, który być może części czytelników nie jest jeszcze znany. Dlatego najpierw w ramach wstępu trochę teorii. Amarantus (szarłat) to bezglutenowa roślina uprawna, która ze względu na imponująca zawartość składników odżywczych zaliczana jest do grona superfoods. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością żelaza (ok. 8,3 mg/100g),  wygrywając tym samym ze strączkami czy szpinakiem. Oprócz tego znajdziemy w nim sporo wapnia, magnezu, fosforu i potasu oraz łatwo przyswajalnego białka, z kompletem aminokwasów egzogennych.

Pisząc o amarantusie, nie sposób pominąć występujący w nim w dużych ilościach cenny SKWALEN, czyli antyoksydant który:

  • hamuje procesy starzenia się,
  • działa jak odtrutka – wiąże toksyny, pestycydy i wiele innych niepożądanych w naszym organizmie substancji,
  • pozytywnie oddziałuje na odporność,
  • chroni skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych,
  • działa przeciwzapalnie.

 

Jak widzicie, zdecydowanie warto włączyć tę roślinę do diety (chociaż niektórym może przeszkadzać ziemisty posmak). Jeśli chodzi o dostępność, w większych sklepach nie powinno być z tym problemu. Polecam zakup przez Internet, ale stacjonarnie można kupić np. w Tesco albo Rossmanie. Komu szczególnie jest zalecany amarantus? Przede wszystkim:
  • chorym na serce,
  • wymagającym diety bezglutenowej,
  • dzieciom,
  • kobietom w ciąży,
  • cierpiącym na niedobory żelaza
  • sportowcom,
  • rekonwalescentom,
  • zagrożonym chorobami układu nerwowego, kostnego i krwionośnego,
  • osobom w starszym wieku.

 

papryka faszerowana fasolą i amarantusem

Składniki (6 porcji = 6 papryk)

  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3/4 szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego)
  • 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1,5 szklanki bulionu z warzyw
  • 1 puszka białej fasoli, wypłukanej
  • 2 duże garści szpinaku
  • 6 papryk – przekrajamy na pół
  • 2 pomidory, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła do posypania
  • opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan)

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula się zeszkli. Odstaw.
3. Ugotuj amarantus – doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę.
4. Ugotuj bataty – wrzuć pokrojone ziemniaki na wrzącą wodę i gotuj kilka-kilkanaście minut (w zależności od wielkości kostki), aż będą prawie miękkie.
5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz przyprawami.
6. Przekrój papryki na pół, następnie nafaszeruj.
7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż papryka będzie miękka.
8. W wersji z serem – połóż ser na wierzchu i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż się rozpuści.
9. Udekoruj ziołami, podawaj gorące.

papryka faszerowana fasolą i amarantusem

 

Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
247 kcal
10 g
3,1 g
48 g
10 g