Pisząc o amarantusie, nie sposób pominąć występujący w nim w dużych ilościach cenny SKWALEN, czyli antyoksydant który:
- hamuje procesy starzenia się,
- działa jak odtrutka – wiąże toksyny, pestycydy i wiele innych niepożądanych w naszym organizmie substancji,
- pozytywnie oddziałuje na odporność,
- chroni skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych,
- działa przeciwzapalnie.
- chorym na serce,
- wymagającym diety bezglutenowej,
- dzieciom,
- kobietom w ciąży,
- cierpiącym na niedobory żelaza
- sportowcom,
- rekonwalescentom,
- zagrożonym chorobami układu nerwowego, kostnego i krwionośnego,
- osobom w starszym wieku.
Składniki (6 porcji = 6 papryk)
- 1 łyżeczka oleju
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3/4 szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego)
- 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1,5 szklanki bulionu z warzyw
- 1 puszka białej fasoli, wypłukanej
- 2 duże garści szpinaku
- 6 papryk – przekrajamy na pół
- 2 pomidory, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- ulubione zioła do posypania
- opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan)
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula się zeszkli. Odstaw.
3. Ugotuj amarantus – doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę.
4. Ugotuj bataty – wrzuć pokrojone ziemniaki na wrzącą wodę i gotuj kilka-kilkanaście minut (w zależności od wielkości kostki), aż będą prawie miękkie.
5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz przyprawami.
6. Przekrój papryki na pół, następnie nafaszeruj.
7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż papryka będzie miękka.
8. W wersji z serem – połóż ser na wierzchu i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż się rozpuści.
9. Udekoruj ziołami, podawaj gorące.
Energia (1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
247 kcal
|
10 g
|
3,1 g
|
48 g
|
10 g
|
Wyglądają przepysznie, ale brakuje trochę jednak mięsa, chociaż przepis dużo zdrowszy i dietetyczny 🙂 Ja jednak preferuje faszerowane papryki z piersią kurczaka oraz ryżem jaśminowym. Z dodatkiem ostrej papryki, rodzynek i trochę czosnku. Finalnie smakują nieziemsko 🙂
Czekam na kolejne posty,
pozdrawiam gorąco 🙂