Dzisiaj przepis, do którego zdecydowanie nie potrzeba talentu kulinarnego, ale za to niezbędny jest mocny blender. Najlepiej z funkcją kruszenia lodu, żeby poradził sobie z twardymi orzechami i daktylami. Kiedy wszystko już zmiksujemy na gładką masę, dodajemy nasionka chia, które nie tylko fajnie chrupią pod zębami, ale także wzbogacają deser w porcję dobroczynnych kwasów omega-3 . Warto wiedzieć, że chia jako jedne z nielicznych produktów spożywczych charakteryzują się przewagą omega-3 nad omega-6 (jeśli chcecie wiedzieć, dlaczego jest to tak istotne, zajrzyjcie do tego wpisu).
Co do samych batonów/brownie/ciastek – jestem w nich zakochana i na pewno będę robić częściej. Pod warunkiem że mój blender nie zacznie strajkować 🙂 Są bardzo zbite (ale w żadnym wypadku nie twarde), gęste, sycące i czekoladowe. No i słodkie, choć nie użyłam ani grama cukru czy słodzików. Daktyle załatwiają sprawę. REWELACJA!

******************************************************************************
Składniki (w zależności od grubości kawałków, mi wyszło 15 sztuk)

  • 325 g daktyli suszonych (2,5 szklanki)
  • 200 g orzechów włoskich bez łupinek (2 szklanki)
  • 100 g niskotłuszczowego kakao bez cukru (1 szklanka)
  • szczypta soli
  • 20 g nasion chia (2 łyżki)

 

1. Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, zblenduj na gładką masę. Najlepiej robić to stopniowo, zaczynając od orzechów, a następnie dodając powoli daktyle i kakao. Cały czas mieszaj masę, żeby wszystko się dobrze połączyło. No i żeby wspomóc trochę pracę blendera 🙂
2. Wyjmij wszystko z blendera i dosyp nasiona chia – wyrób rękoma, żeby nic się nie kruszyło. Nie przejmuj się wypływającym tłuszczem – to naturalny, dobry tłuszcz z orzechów.
3. Rozwałkuj wszystko na kształt prostokąta, następnie wycinaj/formuj dowolne kształty – mogą to być np. kulki albo płaskie kwadraty.
4. Przechowuj w lodówce, przykryte papierem do pieczenia.
Czekoladowe wegańskie brownie bez pieczeniaCzekoladowe wegańskie brownie bez pieczenia
Energia
(1 kawałek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
182 kcal
4 g
10 g
22 g
3,7 g