Zgodnie z najnowszymi zaleceniami IŻŻ warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Nie jest to żadne zaskoczenie, od dawna wiadomo że mają one ogromne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i w zasadzie nie da się jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby – koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! 😉

Składniki (2-3 porcje):

Pasta curry:

  • kawałek imbiru – ok. 2 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielona ostra papryczka – bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry
  • szczypta soli
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sok z połowy limonki
  • ewentualnie łyżka mleka kokosowego

Główne składniki:

  • 300 g różyczek brokułów
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobne paski
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki wody
  • opcjonalnie 200 g krewetek (może być też pierś z kurczaka)

1. Zrób pastę curry – wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do konsystencji pasty.
2. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do garnka z olejem kokosowym. Kiedy zmięknie, dodaj obrane
krewetki lub pokrojone w cienkie paski mięso.
3. Po chwili dorzuć resztę warzyw, wymieszaj z pastą curry, wlej mleczko kokosowe i wodę. W razie potrzeby dolej trochę więcej wody. Duś chwilę pod przykryciem, aż uznasz że warzywa są gotowe.
4. Przelej do miseczki i udekoruj kolendrą.