Zgodnie z najnowszymi zaleceniami IŻŻ warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Nie jest to żadne zaskoczenie, od dawna wiadomo że mają one ogromne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i w zasadzie nie da się jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby – koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! 😉
Składniki (2-3 porcje):
Pasta curry:
- kawałek imbiru – ok. 2 cm
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona ostra papryczka – bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry
- szczypta soli
- mały pęczek świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- ewentualnie łyżka mleka kokosowego
Główne składniki:
- 300 g różyczek brokułów
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobne paski
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki wody
- opcjonalnie 200 g krewetek (może być też pierś z kurczaka)
1. Zrób pastę curry – wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do konsystencji pasty.
2. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do garnka z olejem kokosowym. Kiedy zmięknie, dodaj obrane
krewetki lub pokrojone w cienkie paski mięso.
3. Po chwili dorzuć resztę warzyw, wymieszaj z pastą curry, wlej mleczko kokosowe i wodę. W razie potrzeby dolej trochę więcej wody. Duś chwilę pod przykryciem, aż uznasz że warzywa są gotowe.
4. Przelej do miseczki i udekoruj kolendrą.
Kocham warzywa i nie wyobrażam sobie ich nie jeść. W Twoim wydaniu muszą być boskie 🙂
http://www.dziurawykociol.pl
czy można użyć gotowej, kupnej pasty curry? 😉