Pamiętacie przepis na szybką wegańską czekoladę (link)? Poszłam o krok dalej i postanowiłam połączyć ją z masłem orzechowym, orzechami i jagodami goji. Wyszedł bajecznie dobry deser, który polecam każdemu łasuchowi. Uwaga – czekoladki koniecznie trzeba trzymać w lodówce, szybko się topią.
Składniki (4 porcje po 60 g – użyłam dość dużych foremek):
- 55 g oleju kokosowego (1/4 szklanki)
- 1/2 szklanki kakao niesłodzonego w proszku
- ok. 1/4 szklanki syropu klonowego/syropu z agawy/ miodu w wersji niewagańskiej
- 4 płaskie łyżeczki dobrego masła orzechowego (jak wybrać masło orzechowe – link)
- 1 płaska łyżka mielonych orzechów włoskich (lub innych ulubionych orzechów)
- 1 płaska łyżka suszonych jagód goji
1. Olej rozpuść na małym ogniu, dodaj kakao i syrop/miód. Energicznie wymieszaj i zdejmij z ognia.
2. Przygotuj silikonowe foremki. Na dno wylej połowę czekolady, włóż do zamrażarki na kilka minut, aż masa trochę stwardnieje.
3. Wyjmij z zamrażarki i na każdej wartwie czekolady ułóż po łyżeczce masła orzechowego. Zalej resztą czekolady, wierzch posyp orzechami i jagodami. Przechowuj w lodówce.
Energia
(1 sztuka)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
332 kcal
|
4,2 g
|
24,4 g
|
25 g
|
1,8 g
|
Bardzo apetycznie to wygląda
jakie inne słodzidło można dodać do przepisu ? Może ksylitol ?
mozesz spróbować, ale przepis jest pod płynne słodzidło, nie wiem czy z sypkim też ksylitolem wyjdzie.