Dziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają z tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! 🙂
Składniki (20 sztuk):
- 900 g posiekanej kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba)
- 150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej)
- 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego)
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1,5 łyżeczki kminku mielonego
- łuskany słonecznik na panierkę – ok 200 g powinno wystarczyć na wszystkie kotlety
1. Zmiel kapustę – najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, ale można też zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać.
2. Płatki zmiel na mąkę w blenderze, to samo zrób z siemieniem. Jeśli nie masz blendera, kup gotową mąkę owsianą a siemię zmiel w młynku do kawy lub ewentualnie kup mielone.
3. Do kapusty dodaj mąkę owsianą, siemię i kminek. Wbij dwa jajka, następnie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
5. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w słoneczniku z dwóch stron. Mogą się lekko rozpadać, dlatego rób to delikatnie 🙂
6. Piecz ok 15-20 minut. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Kiedy woda wyparuje, kotlety lekko stwardnieją i nabiorą zbitej konsystencji. Nie powinny się rozpadać.
Energia
(1 sztuka)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
116 kcal
|
5 g
|
6 g
|
11,5 g
|
1,7 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
5,8 %
|
10 %
|
8,5 %
|
4,2 %
|
6,6 %
|
Fajny pomysł. Czerwona kapusta ostatnio jakby zapomniana 🙂
prawda, sama rzadko kupuje.