Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Suche:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżeczka cynamonu
- 3 duże łyżki maku
Mokre:
- 3 jabłka
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 jogurtu greckiego
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
1. Jabłka obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
2. Mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj mak.
3. W osobnej misce ubij białka jaj, następnie dalej miksując dodaj miód. Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj.
4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami.
7. Piecz ok. 25 minut.
8. Pozostaw do wystygnięcia.
Energia
(1 sztuka) |
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
184 kcal
|
5 g
|
5,7 g
|
28 g
|
3,8 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
9 %
|
10 %
|
8 %
|
10 %
|
15 %
|
Wyglądają smacznie 😉