Składniki (40 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz i sos
- 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych)
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek
- 2 czubate łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 cm startego imbiru
1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki – najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
2. Przygotuj farsz i sos – śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj miód, imbir, migdały i cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź śliwki (powstałego płynu nie wylewaj!).
3. Płyn, który wypłynął ze śliwek podgrzej na małym ogniu, aż uzyska konsystencję sosu.
4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko (żeby się nie kleiło, podsyp wałek i blat niewielką ilością mąki). Wycinaj kółka – moje miały średnicę 5,5 cm. Na jedno kółko kładź farsz, następnie przykrywaj drugim i sklejaj boki.
5. Wrzucaj po kilka sztuk pierogów na wrzącą wodę z łyżką oleju. Wyjmuj łyżką cedzakową po
ok. 30 sekundach od wypłynięcia na wierzch.
6. Gotowe pierogi polej sosem, ewentualnie posyp cynamonem lub płatkami migdałów.
Energia (10 sztuk)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
433 kcal
|
14 g
|
6,2 g
|
77,7 g
|
10,5 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
21,7 %
|
28 %
|
8,9 %
|
28,8 %
|
42 %
|
Ajj, z chęcią bym zjadła takie na święta, zamiast tych nudnych z kapuchą i grzybami;)
Ojej, tylko nie śliwki! Ja śliwki tylko na świeżo 😀
Wyglądają inaczej, wyglądają zdrowo – spróbowałabym z chęcią 🙂
Uwielbiam pierogi, chociaż do tych z owocami ciężko mi się przekonać 🙂
Ciekawa propozycja, może uda mi się w te święta, wykorzystać ten przepis.
Wyglądają obłędnie 🙂
Szukam właśnie jakiejś alternatywy na świąteczne, tradycyjne przepisy… Te pierożki wyglądają pysznie! 🙂
ciasto po ugotowaniu jest pewnie twarde z tej mąki?
Pierogi nie są tak lekkie i pulchne jak z białej mąki, ale nie powiedziałabym że są twarde. Są cięższe i bardziej sycące.
Ale mi narobiłaś smaka na pierogi!
Super pomysł . Pięknie wyglądają .;]
Od czasu do czasu, zdarza mi się podobne przyrządzić. Zazwyczaj gdy mam spotkanie z koleżankami 🙂