Do świąt został niecały miesiąc. To wbrew pozorom naprawdę bardzo mało, dlatego pomyślałam, że już dziś zacznę wrzucać dla Was pomysły na potrawy świąteczne w nieco zdrowszej, czasem odchudzonej wersji. Jak się objadać, to chociaż dobrymi kaloriami. Będzie też kilka mniej tradycyjnych propozycji, jak np. dzisiejsze bakaliowe kulki, które można podjadać w przerwie między większymi daniami. Jeśli macie blender, przygotujecie je w kilka, max kilkanaście minut. Jeśli nie, możecie bardzo drobno posiekać suszone owoce – też będzie ok, ale wiadomo że zajmie to trochę więcej czasu.

Składniki (15 porcji) – postarajcie się poszukać niesiarkowanych owoców (choć jak raz w roku zjecie te konserwowane, to też tragedii nie będzie).

  • 75 g daktyli suszonych
  • 75 suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 30 g posiekanych migdałów

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zblenduj lub dokładnie posiekaj. Następnie formuj kule wielkości orzecha włoskiego (najlepiej robić to dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie). Obtocz je w migdałach. Gotowe. kulki z owoców suszonych dietetyczne

kulki z owoców suszonych dietetyczne
Energia (1 kulka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
49 kcal
0,9 g
1,1 g
10 g
1,4 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
2,4 %
1,8 %
1,6 %
3,7 %
5,6 %