Dzisiejsza zupa jest bogata m.in. w potas, magnez, żelazo i pełnowartościowe białko. Idealna dla odchudzających się, ze względu na duże ilości błonnika. Ponadto fajnie rozgrzewa i poprawia humor w szare, jesienne dni 🙂
Składniki (3 porcje):
Zupa:
- 200 g soczewicy zielonej (1 szklanka)
- 0,7-1l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- łyżka oliwy/oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Do podania:
- 100 g komosy ryżowej (białej)
- 200 g pomidorów (użyłam żółtych koktajlowych)
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka oleju
- natka pietruszki
1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości.
2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj.
3. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny.
4. Komosę zalej wrzątkiem, trzymaj pod przykryciem ok. 20 minut aż napęcznieje. Odcedzoną i przepłukaną wrzuć na patelnię z kroplą oleju, chwilę podsmaż.
5. Zupę wlej do miseczki, dodaj część pomidorów, komosy, polej odrobiną oleju/oliwy i posyp natką pietruszki (dla kontrastu dodałam kilka ziarenek czerwonego pieprzu).
Energia
(1 porcja) |
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
413 kcal
|
21,7 g
|
8,6 g
|
62,4 g
|
9,1 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
20,65 %
|
43,4 %
|
12%
|
23 %
|
36 %
|
pożywna, pyszna zupa!
Ja zupę z soczewicy preferuję w formie kremu 🙂 ale i tak wygląda smakowicie!
też wolę w formie kremowej ale i taka na pewno jest smaczna 🙂 w ogóle soczewica jak się ją dobrze zrobi i doprawi to jest super sprawa 🙂 pozdrawiam
Bardzo ciekawy przepis, chętnie zrobię taką zupkę 🙂
Przepis mnie zachwycil. Wlasnie probuje go zrobic
mam nadzieję, że posmakuje 😀