Nie ma chyba lepszego sposobu na jesienny podwieczorek, niż pieczone jabłka. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach – mocno słodkie z nadzieniem bananowo-owsianym, pięknie pachnące cynamonem oraz w bardziej letnim wariancie, z malinami, kokosem i migdałami. Którą wersję wolicie? 🙂
Składniki (farsz łącznie na 6 jabłek):
Nadzienie 1:
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 orzechy włoskie
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka płatków owsianych
Nadzienie 2:
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia)+ Dodatkowo ok. 2 łyżki płynnego miodu do polania.
1. Zetnij wierzch jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo, zostaw trochę po bokach)
2. Przygotuj 1 farsz – banana rozgnieć widelcem, dodaj pokruszone orzechy i resztę składników.
3. Przygotuj 2 farsz – maliny wymieszaj z migdałami i wiórkami.
4. Nadziej jabłka, następnie polej miodem i przykryj je ściętym daszkiem.
5. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach – czas zależy od wielkości i dojrzałości jabłek.
Energia (1 jabłko)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
Z farszem bananowo-owsianym
|
||||
222 kcal
|
2,5 g
|
5,7 g
|
44 g
|
5,7 g
|
Z farszem malinowym
|
||||
176 kcal
|
2,2 g
|
4,9 g
|
34,8 g
|
6,6 g
|
Ja robiłam zawsze tylko z miodem i cynamonem więc chętnie wypróbuję Twoje propozycje 😉
Pytanie z zupełnie innej beczki… Na jakiej stronie liczysz kalorie? 😀 Wiem, ze jest ich dużo, ale fajnie byłoby miec jedno miejsce, które wszystko liczy samo, konkretne dania…
PS Uwielbiam Twojego bloga! Przepisy <3
Dzięki 🙂 Zawsze liczę kcal na ilewazy.pl, jestem przyzwyczajona do korzystania akurat z tej strony.
Dziękuję!
Zapomniałam dodać, robiłam rafaello. Genialne!
<3 jeden z moich ukochanych przepisów.
Ale pyszności. Wyglądają ekstra smakowicie 🙂
Uwielbiam pieczone jabłka, nie jadłam jednak z bananem muszę go dodać do swojego zeszytu.
Zrobione i naprawdę smaczne 🙂 Dziękuje za dobry przepis 🙂
na zdrowie 🙂
Jak ja dawno nie jadłam pieczonych jabłek. Muszę skorzystać z tego przepisu 😉
Super przepis. W sam raz na osłodzenie zimowych wieczorów:-)
Nie znałam takiego przepisu. Z malinami 176 kcal to przecież grosze 😉 Muszę spróbować. Ewentualnie dodać mieszankę owoców.
a jakie zdrowe grosze 😉
Muszę konieczne spróbować!
Uwielbiam zapiekane jabłka, dawka witamin na najwyższym poziomie.
Wersja z bananem musi być naprawdę ciekawa 🙂
Uwielbiam jabłka zapiekane. Z chęcią spróbuję Twojego przepisu. Pozdrawiam 🙂