Składniki (15 sztuk):
- 2,5 szklanki wiórków kokosowych
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
- 1,5 łyżeczki ksylitolu
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wrzącej wody
- kilka kropli soku z cytryny
lub
- kilka kostek gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
Do dekoracji:
- skórka cytrynowa
- kilka zmielonych orzechów, np. włoskich
1. Wiórki wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę. Następnie mocno ugnieć rękoma i uformuj 15 małych batoników lub kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej “zbite”.
2. Ułóż na talerzu i włóż na kilka minut do zamrażarki (lub na kilkanaście do lodówki).
3. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody i soku z cytryny.
4. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
5. Wyjmij batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie – będzie łatwiej pokryć je polewą.
6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp orzechami i skórką cytrynową.
7. Przechowuj w lodówce.
Energia
(1 batonik)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
167 kcal
|
1,5 g
|
15 g
|
6 g
|
1,6 g
|
Wyglądają jak Bounty! Gdyby nie to, że średnio przepadam za kokosem – nie to, że nie lubię ale no… bez fanfar ;P – to bym je zrobiła 🙂
no nie!! 😀
Interesująca propozycja 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
bardzo fajny pomysł na domowe słodkości!
Uwielbiam kokosa i na pewno będzie to kolejny przepis który wypróbuje 😀