Kasza gryczana zawsze kojarzyła mi się z mięsnym sosem. Tylko w takiej formie zapamiętałam ją z dzieciństwa. I szczerze mówiąc nigdy nie należała do moich ulubionych potraw, zawsze jej smak mnie trochę odstraszał. Po latach jednak coś się zmieniło i teraz mogłabym się nią ciągle zajadać. I dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych kasz, bogata w białko, witaminy z grupy B i sole mineralne.
Dziś podaję Wam prosty przepis na odczarowanie kaszy gryczanej, z kolorowymi warzywami w curry. Pamiętajcie, że kasza palona (prażona) ma bardziej wyrazisty, charakterystyczny smak goryczki (co nie dla wszystkich jest zaletą), ale niepalona z kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchew
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora (ok. 80 g)
  • 1-2 czubate łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • pół szklanki wody
  • ewentualnie natka pietruszki do posypania
  • kilka kropli oleju/masło klarowane

1. Wypłucz kaszę, następnie gotuj ją pod przykryciem (nie rozgotuj, ponieważ będzie się jeszcze chwilę dusiła z warzywami). Kasza palona potrzebuje kilku minut, niepalona trochę więcej.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, curry, cynamon, sól i pieprz.
3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą i duś pod przykryciem aż marchew LEKKO zmięknie (nie powinna być zbyt rozgotowana- raczej lekko chrupiąca).
4. Dodaj drobno pokrojone papryki i ugotowaną kaszę, duś jeszcze ok. minutę, góra dwie. Najlepiej, żeby warzywa pozostały lekko twarde.
5. Posyp ulubionymi ziołami przed podaniem.

Energia 
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
218 kcal
8,9 g
3,1 g
45,3 g
7,7 g