Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów – jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek – wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie to dużo. Ale tylko teoretycznie, bo znika w zastraszającym tempie. Nie miejcie wyrzutów sumienia – to zdrowa szarlotka, bogata przede wszystkim w błonnik (1 kawałek to połowa naszego dziennego zapotrzebowania!).
Składniki (12 porcji 8,5×8 cm)
Suche
- 100 g (1/2 szklanki) erytrolu – kupisz tutaj
- 120 g mąki kokosowej (1 szklanka) – lub drobnych wiórków – o tej mące poczytasz tutaj
- 240 mąki żytniej pełnoziarnistej (2 szklanki)
- 50 g płatków migdałowych
- 20 g tartych orzechów włoskich (2 łyżki)
Mokre
- 40 g oleju kokosowego (4 łyżki)
- 2,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1 opakowanie cynamonu
- opcjonalnie kardamon i wanilia
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj dwa rodzaje mąki i erytrytol. Podziel na 3 części.
2. Jabłka pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj), następnie dodaj miód i cynamon. Wymieszaj. Podziel na 2 części.
3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp pierwszą warstwę mąki. Na to wyłóż owoce, ugnieć lekko i znów posyp mąką. Następnie znowu owoce i mąka. Na to połóż płatki migdałów i starte orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym.
4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5. Krój dopiero po wystudzeniu.
Rady:
- im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej – sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej soczystą odmianę, możesz dolać trochę soku jabłkowego lub ewentualnie wody do pokrojonych/startych owoców
- jeśli używasz słodkich owoców, dodaj mniej erytrytolu (lub ksylitolu)
- jeśli masz więcej czasu, zetrzyj jabłka na tarce – ciasto będzie bardziej zwarte, z mniejszą tendencją do rozpadania
- możesz, ale nie musisz, obrać jabłka
- szarlotka najlepiej smakuje po dniu spędzonym w lodówce
Energia
(1 kawałek) |
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
300 kcal
|
5 g
|
8,5 g
|
58,5 g
|
12 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
15 %
|
10 %
|
12 %
|
22 %
|
48 %
|
wspaniała ta szarlotka!
Cud Miód Malina <3
Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com
Muszę wypróbować 🙂 Intryguje mnie połączenie jabłek i kokosu!
Zapraszam na konkurs! —> jedzrosliny.blogspot.com/2015/10/jesienny-konkurs-z-sir-williams
Pyszności:)
pyszne połączenie!wygląda obłędnie;) ja zapraszam na ''szarlotkę z dynią pod bezową chmurką'' pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/szarlotka-z-dynia-pod-bezowa-chmurka.html
Mmm, idealna! Wygląda wspaniale 🙂
O jezu, CUDO!
Uwielbiam takie cuda!!
Co to za miara wielkości "kawałek"? Z ilu kawałkow po 300 kcal składa się całe ciasto?
"Składniki (12 porcji 8,5×8 cm)"
kiedy dodac tten olej bo nie napisalas
przepraszam dopiero docztalam
widze juz widze pozdrawiam ania