Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów – jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek – wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie to dużo. Ale tylko teoretycznie, bo znika w zastraszającym tempie. Nie miejcie wyrzutów sumienia – to zdrowa szarlotka, bogata przede wszystkim w błonnik (1 kawałek to połowa naszego dziennego zapotrzebowania!).
 
 
Składniki (12 porcji 8,5×8 cm)
 
Suche
  • 100 g (1/2 szklanki) erytrolu – kupisz tutaj
  • 120 g mąki kokosowej (1 szklanka) – lub drobnych wiórków – o tej mące poczytasz tutaj
  • 240 mąki żytniej pełnoziarnistej (2 szklanki)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 20 g tartych orzechów włoskich (2 łyżki)

 

Mokre
  • 40 g oleju kokosowego (4 łyżki)
  • 2,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie cynamonu
  • opcjonalnie kardamon i wanilia

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj dwa rodzaje mąki i erytrytol. Podziel na 3 części.
2. Jabłka pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj), następnie dodaj miód i cynamon. Wymieszaj. Podziel na 2 części.
3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp pierwszą warstwę mąki.  Na to wyłóż owoce, ugnieć lekko i znów posyp mąką. Następnie znowu owoce i mąka. Na to połóż płatki migdałów i starte orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym.
4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5. Krój dopiero po wystudzeniu.
 
Rady:
  • im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej – sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej soczystą odmianę, możesz dolać trochę soku jabłkowego lub ewentualnie wody do pokrojonych/startych owoców
  • jeśli używasz słodkich owoców, dodaj mniej erytrytolu (lub ksylitolu)
  • jeśli masz więcej czasu, zetrzyj jabłka na tarce – ciasto będzie bardziej zwarte, z mniejszą tendencją do rozpadania
  • możesz, ale nie musisz, obrać jabłka
  • szarlotka najlepiej smakuje po dniu spędzonym w lodówceszarlotka sypana dietetycznaszarlotka sypana dietetycznajabłecznik dietetyczny
Energia 
(1 kawałek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
300 kcal
5 g
8,5 g
58,5 g
12 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
15 %
10 %
12 %
22 %
48 %