Składniki (8 porcji):
Ciasto:
- 1 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków
- 75 g oleju kokosowego/masła
- 3 łyżki miodu
- 1 duże jajko
Krem jaglany:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka roślinnego (lub wody)
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki kakao niesłodzonego
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki miodu
- + do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) – najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu
Dekoracja:
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 10 pokruszonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj.
3. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zarumienienia).
4. W tym czasie zrób krem. Kaszę wypłucz kilka razy, następnie zalej mlekiem/wodą.
5. Gotuj kilkanaście minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem, aż wystygnie i wchłonie resztę mleka.
6. Orzechy wrzuć do blendera (jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, rozkrusz je bardzo drobno za pomocą młotka). Dorzuć do nich wystudzoną kaszę, miód, mleczko kokosowe i cynamon. Zmiksuj/zblenduj na krem.
7. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Na to połóż krem, następnie posyp orzechami i migdałami. Przechowuj w lodówce.
Energia
(1 porcja) |
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
471 kcal
|
10 g
|
26 g
|
47 g
|
10 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
23,5 %
|
20 %
|
37%
|
17,5 %
|
40 %
|
Brak glutenu, czekolada i orzechy. IDEALNIE 😀 pozdrawiamy!
Say Yes to the kitchen
ależ apetyczne ciacho!
zdecydowanie zachęcająca tarta 😀
Pyszności! 🙂 🙂
Jaki rozmiary powinna mieć forma? Czy może być silikonowa?
moja ma średnicę 23 cm, może być silikonowa.
Słyszałam ostatnio, że miód przy temp powyżej 40 stopni ma takie same właściwości co cukier. Czy polecasz go jako lepszą alternatywę słodzenia? w herbatach, ciastach pewnie by się nie sprawdził..
nie do końca takie jak cukier. Tak w bardzo dużym skrócie – temperatura niszczy właściwości antybiotyczne miodu – ale nie natychmiast i nie zawsze całkowicie. W herbacie traci się tych właściwości najmniej, tym bardziej jeśli wypija się ją w ciągu kilkunastu minut, a nie po kilku godzinach 😀 Z ciastami, które są pieczone w wyższej temperaturze jest już niestety gorzej. Co nie zmienia faktu, że wciąż jest to lepszy słodzik niż cukier. Na pewno nie idealny, ale mamy w nim chociaż mikroelementy czy witaminy po podgrzaniu, a cukier nie wnosi zupełnie nic, a na dodatek szkodzi.
Bezglutenowe produkty – najlepsze dla zdrowia, uważam. mam również przepisy na jedzenie bezglutenowe – http://naturaph.blog.pl/