Czekoladowo-cynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że “dieta” jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia.

Składniki (8 porcji):
Ciasto:

  • 1 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków
  • 75 g oleju kokosowego/masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko

Krem jaglany:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka roślinnego (lub wody)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao niesłodzonego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • + do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) – najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu

Dekoracja:

  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 10 pokruszonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj.
3. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zarumienienia).
4. W tym czasie zrób krem. Kaszę wypłucz kilka razy, następnie zalej mlekiem/wodą.
5. Gotuj kilkanaście minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem, aż wystygnie i wchłonie resztę mleka.
6. Orzechy wrzuć do blendera (jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, rozkrusz je bardzo drobno za pomocą młotka). Dorzuć do nich wystudzoną kaszę, miód, mleczko kokosowe i cynamon. Zmiksuj/zblenduj na krem.
7. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Na to połóż krem, następnie posyp orzechami i migdałami. Przechowuj w lodówce. dietetyczna tarta czekoladowadietetyczna tarta czekoladowa

Energia 
 (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
471 kcal
10 g
26 g
47 g
10 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
23,5 %
20 %
37%
17,5 %
40 %
9 komentarzy:
  1. Magda Kamińska
    Magda Kamińska says:

    Słyszałam ostatnio, że miód przy temp powyżej 40 stopni ma takie same właściwości co cukier. Czy polecasz go jako lepszą alternatywę słodzenia? w herbatach, ciastach pewnie by się nie sprawdził..

    Odpowiedz
  2. Daria Waś
    Daria Waś says:

    nie do końca takie jak cukier. Tak w bardzo dużym skrócie – temperatura niszczy właściwości antybiotyczne miodu – ale nie natychmiast i nie zawsze całkowicie. W herbacie traci się tych właściwości najmniej, tym bardziej jeśli wypija się ją w ciągu kilkunastu minut, a nie po kilku godzinach 😀 Z ciastami, które są pieczone w wyższej temperaturze jest już niestety gorzej. Co nie zmienia faktu, że wciąż jest to lepszy słodzik niż cukier. Na pewno nie idealny, ale mamy w nim chociaż mikroelementy czy witaminy po podgrzaniu, a cukier nie wnosi zupełnie nic, a na dodatek szkodzi.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *