Dziś przepis na domowego batona a’la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie cukru, syropu glukozowego czy tłuszczu palmowego. A smak? Rewelacja! Słodycz daktyli przełamana słonym masłem orzechowym, do tego błyszcząca polewa czekoladowa. Nie wierzcie mi na słowo, sami spróbujcie 🙂
 
Jeden baton waży 50 g, czyli tyle samo co sklepowy Snikers. Przy tym ma lepsze wartości odżywcze (zwróćcie uwagę na błonnik) przy niższej kaloryczności. Do tego jest napakowany zdrowymi kaloriami,  wnoszącymi coś do naszego organizmu.
 
 
Baton sklepowy 
 (51 g = 1 szt)
Baton domowy 
(50 g = 1 szt)
Energia
260 kcal
220 kcal
Białko
4,7 g
4,8 g
Tłuszcz
14,2 g
13,5 g
Węglowodany
28,2 g
21 g
Błonnik
0,6 g
2,5 g

 

 
Składniki (16 batonów)
Spód
Warstwa I
Warstwa II
  • daktyle bez pestek  250g
  • wrząca woda do zalania daktyli
Warstwa III
  • 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni
Polewa czekoladowa
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ksylitolu
lub
  • kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
 
Przygotowanie
 
1.  Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem kokosowym, żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć)
2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
3. Keksówkę o wymiarach 25×13 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć.
domowy snikers fit przepis
 
4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut.
5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź.
6.  Zrób masę daktylową – odlej wodę, zblenduj lub rozgnieć widelcem daktyle. Odstaw na kilka minut do wystygnięcia.
7. Kładź masy – upieczony spód posmaruj masłem orzechowym.  Na to połóż masę daktylową. Następnie układaj orzechy (możesz posypać szczyptą soli). Włóż na 15 minut do zamrażarki lub na dłużej do lodówki.
domowy snikers fit przepis
 
domowy snikers fit przepis
8. Przygotuj polewę czekoladową:
 
Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj kakao i ksylitol. Energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
 
LUB
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
 

9. Wyjmij ciasto z zamrażarki, pokrój na podłużne kawałki (8 pasków), następnie każdy z nich na pół.

domowy snikers fit przepis

10. Batony polej lub posmaruj czekoladą/polewą.

11. Trzymaj w lodówce.
 
SMACZNEGO!