Idzie jesień, robi się coraz chłodniej, można więc powoli zacząć korzystać z piekarnika. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (solo lub z lekką sałatą) lub obiad – (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli – fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie kminek. To dość charakterystyczna przyprawa. Jedna papryka ma 359 kcal, makro znajdziecie jak zwykle w tabeli na końcu. Pamiętajcie, że czerwona soczewica dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. Musicie zrobić to na tzw. wyczucie. Smacznego!
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy
- woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy
- 2 średnie papryki
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości ją zakryć. Odstaw do wystygnięcia.
2. Na rozgrzanym oleju podsmaż kminek, a kiedy zacznie strzelać dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze kilka minut.
3. Następnie dodaj soczewicę i pozostałe przyprawy. Duś kilka minut, następnie wbij 1 jajko i energicznie wymieszaj. Zdejmij z ognia.
4. Z papryk zetnij wierzchołki, usuń gniazda nasienne. Nafaszeruj je soczewicą. Papryki ułóż w żaroodpornym naczyniu, na dno nalej trochę wody.
5. Na wierzch papryk wbij po 1 jajku, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekaj aż jajko się zetnie, ok. 15-20 minut.
6. Udekoruj pieprzem i ulubioną zieleniną, np. szczypiorkiem lub tymiankiem.
2. Na rozgrzanym oleju podsmaż kminek, a kiedy zacznie strzelać dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze kilka minut.
3. Następnie dodaj soczewicę i pozostałe przyprawy. Duś kilka minut, następnie wbij 1 jajko i energicznie wymieszaj. Zdejmij z ognia.
4. Z papryk zetnij wierzchołki, usuń gniazda nasienne. Nafaszeruj je soczewicą. Papryki ułóż w żaroodpornym naczyniu, na dno nalej trochę wody.
5. Na wierzch papryk wbij po 1 jajku, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekaj aż jajko się zetnie, ok. 15-20 minut.
6. Udekoruj pieprzem i ulubioną zieleniną, np. szczypiorkiem lub tymiankiem.
Energia (1 papryka)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
359 kcal
|
25 g
|
13 g
|
40 g
|
9 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
18 %
|
50 %
|
18,5 %
|
15 %
|
36 %
|
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!