Dzisiejszy lunchbox to posiłek bogaty w błonnik i białko, dzięki czemu dobrze zaspokaja uczucie głodu. Przygotowany jest do zjedzenia na zimno, więc nie będzie problemu np. na uczelni, gdzie nie mamy możliwości odgrzania obiadu. Założyłam, że składniki wystarczą na przygotowanie dwóch porcji, ale wiadomo że zależy to od naszego indywidualnego zapotrzebowania i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Dla każdego porcja oznacza coś innego, dlatego przyjmijcie to jako wartość orientacyjną.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego, np. kokardki (2 szklanki przed ugotowaniem)
  • kawałek pora, ok. 50 g
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 80 g ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej (4 łyżki)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka (5 g) oleju nierafinowanego
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka ostra

1. Jajka ugotuj na twardo
2. Makaron ugotuj al dente i odstaw do wystygnięcia
3. Do pudełka na jedzenie wrzuć makaron, na to połóż (wypłukane wcześniej) ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i pora w paskach. Polej olejem, dodaj przyprawy i wymieszaj.
4. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w kostkę jajka i posyp np. pietruszką.

Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
366 kcal
16,6 g
11,3 g
48,2 g
4,8 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
18%
33 %
16 %
18 %
20 %