Dziś przepis na roladki drobiowe, które można wykorzystać jako:
- obiad – z ziemniakami/kaszą/ryżem i surówką,
- kolację – z warzywami,
- lunchbox – kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny.
Składniki:
Roladki (2 szt.):
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 2 średnie marchewki (ok.90 g)
- 3 ogórki kiszone
- 20 g pora
- 2 łyżeczki musztardy
- ulubione przyprawy – ostra papryka, słodka papryka, majeranek, oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz
Lunchbox:
- 2 kromki chleba razowego
- Liść sałaty
- Rzodkiewka
- Kilka kawałków papryki
- Dodatkowo owoce – np. banan i garść borówek
1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę.
2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora.
2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać.
3. Piecz ok. 35 minut (max 40) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
LUNCHBOX
1. Zimne roladki pokrój w cienkie plastry.
2. Na pieczywie połóż sałatę, pokrojone mięso, rzodkiewkę i paprykę. Posyp szczypiorkiem. W pozostałych przegródkach umieść owoce.
Energia (1 roladka)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
279 kcal
|
55,6 g
|
3,8 g
|
6,8 g
|
2,1 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
14 %
|
111 %
|
5,4 %
|
2,5 %
|
8,4 %
|
Ciekawie. Czym najlepiej zastąpić musztardę?
musztarda dużo tutaj daje, nie wiem czy da się ją czymś zastąpić.
Mniam, mniam )
pysznie wygląda- muszę w końcu się zmobilizować do konkretnego załadunku do mojego lunchboxa