- 1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii
- 1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu)
- do dekoracji – liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kalarepę i cukinię podsmaż w dużym garnku na oleju.
2. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości.
3. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie zblenduj/wymieszaj.
4. Udekoruj nasionami i zieleniną – w ilościach mniejszych niż na zdjęciu 🙂
świetny przepis na pyszny krem!
http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Przepis jest cudowny, wiec z pewnościa wykorzystam 🙂
Zupa jest dość oryginalna, wiec mam nadzieję, że zaskoczę domowników 🙂 MÓJ BLOG – KLIK