zupa krem z cukinii z mlekiem kokosowym
Składniki:

  • 1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii
  • 1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu)
  • do dekoracji – liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kalarepę i cukinię podsmaż w dużym garnku na oleju.
2. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości.
3. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie zblenduj/wymieszaj.
4. Udekoruj nasionami i zieleniną – w ilościach mniejszych niż na zdjęciu 🙂