Czarny makaron barwi się sepią z kałamarnicy lub mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami.
Składniki (2 porcje):
- 200 g makaronu
sos:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki oleju z pomidorów
- pół puszki pomidorów krojonych
- szczypta ostrej papryki
- pieprz, sól
- 1 posiekany ząbek czosnku
1. Makaron ugotuj al’dente – w czasie gotowania zrób sos.
2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów.
3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie.
4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem.
5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, ewentualnie dodaj odrobinę wody z gotowania.
Energia (1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
519 kcal
|
18,9 g
|
10,2 g
|
90 g
|
6,4 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
26 %
|
38 %
|
14 %
|
33 %
|
25,6 %
|
to zdecydowanie coś dla mnie!
Właśnie kupiłam ten makaron i zamierzam zrobić. Wygląda niezwykle.