Czarny makaron barwi się sepią z kałamarnicy lub mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami.
Składniki (2 porcje):
  • 200 g makaronu

sos:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżeczki oleju z pomidorów
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz, sól
  • 1 posiekany ząbek czosnku
1. Makaron ugotuj al’dente – w czasie gotowania zrób sos.
2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów.
3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie.
4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem.
5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, ewentualnie dodaj odrobinę wody z gotowania.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
519 kcal
18,9 g
10,2 g
90 g
6,4 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
26 %
38 %
14 %
33 %
25,6 %