Na blogach i straganach króluje bób (podstawowe wiadomości na jego temat znajdziecie tutaj – bób garść przydatnych informacji). Gdy już się nim przejecie i nie będziecie wiedzieli co zrobić z nadmiarem, możecie spróbować tej banalnie prostej pasty. Stanowi świetny zamiennik tradycyjnych smarowideł:
100 g masła extra to 735 kcal,
100 g pasty z bobu to…ok. 100 kcal!
No i oczywiście w warzywach mamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne – aż chce się jeść 😀 Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do masła czy margaryny.
Składniki:
- 500 g nieugotowanego bobu
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżki papryki ostrej
- 2 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
1. Ugotuj bób do miękkości. Najlepiej na parze, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Czas gotowania uzależniony jest od dojrzałości bobu – młody gotuje się kilka minut, starszy trochę dłużej.
2. Obierz bób.
3. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
4. Przechowuj w lodówce max 2-3 dni (teoretycznie, bo w praktyce pasta znika od razu), pod przykryciem.
Energia (całość)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
507 kcal
|
35,5 g
|
22 g
|
70 g
|
29 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
25 %
|
71 %
|
31,4 %
|
26 %
|
116 %
|
Zapisuję przepis 😉 bób ubóstwiam!
Bób kocham. Jakoś nie mam potrzeby smarowania chleba np. pod szyneczkę 🙂
A jeszcze jakiś inny zamiennik? Świetny pomysł, tylko cholerka nie lubię bobu..
7x mniej kalorii.. Nieźle. Genialne 🙂
Ja polecam zamiast masła awokado. Posiada na 100 g 160 kcal ale jest bardzo zdrowe, zawiera same zdrowe tłuszcze które są niezbędne w codziennej diecie. Nasza propozycja na lekkie drugie śniadanie właśnie z awokado http://zdrowazywnosc24.pl/przepisy/wafel-ryzowy-jajko-awokado . Polecam i na pewno jeszcze zawitamy na tej stronie ! 🙂