Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam lekką galaretkę, a w zasadzie piankę z arbuza. Jedna porcja deseru to tylko 132 kcal, dlatego świetnie sprawdza się latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, kaloryczne przekąski. Podobnie jak lemoniada arbuzowa (link), przyniesie nam orzeźwienie w upalne dni, których ostatnio nie brakuje.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg arbuza (z takiej ilości wyszło mi 500 ml płynu)
- 100 g schłodzonego arbuza do podania
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka ksylitolu
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 100 g jagód/borówek (użyłam zamrożonych, ze względu na panującą za oknem temperaturę)
2. Zblenduj razem z sokiem z cytryny i ksylitolem.
3. Odlej 1/3 szklanki powstałego soku, dodaj do tego żelatynę i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
4. Żelatynę dodaj do pozostałego soku i wymieszaj.
4. Żelatynę dodaj do pozostałego soku i wymieszaj.
5. Na dnie pucharków ułóż jagody, zalej galaretką.
6. Odłóż do lodówki aż stężeje (ok. 1 – 2h).
7. Udekoruj pokrojonym w kostkę arbuzem i listkami mięty/melisy.
Energia (1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
132 kcal
|
4,4 g
|
0,3 g
|
30 g
|
1,3 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
6,7 %
|
8,8 %
|
0,4 %
|
11 %
|
5 %
|
Smacznie wygląda 😉
fajowe 🙂
hm, ciekawy pomysł 🙂
super lekki deser!
Bardzo fajny deser, musimy koniecznie przetestować na kololicznośc balkonowego opalania. ;-)) Innym pomysłem na mega-szybki i prosty deser z arbuza jest to: http://bit.ly/1zcbnnB. Próbowałaś kiedyś? Co ty jako Pani dietetyk powiesz na to? 🙂
W razie, gdyby link nie działał: przepis jest bardzo prosty – arbuz pokrojony w kostkę, spryskany odrobiną octu balsamicznego – bardzo ciekawy, unikalny smak. 🙂
Ciekawy deser, pewnie wypróbuję.
Od dziś to mój ulubiony deser.
Zdrowo i smacznie – takie połączenia bardzo lubię.
Świetny pomysł. Takiej galaretki nigdy nie robiłam 🙂
Pycha!