Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam lekką galaretkę, a w zasadzie piankę z arbuza. Jedna porcja deseru to tylko 132 kcal, dlatego świetnie sprawdza się latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, kaloryczne przekąski. Podobnie jak lemoniada arbuzowa (link), przyniesie nam orzeźwienie w upalne dni, których ostatnio nie brakuje.
Składniki (4 porcje):
  • 1 kg arbuza (z takiej ilości wyszło mi 500 ml płynu)
  • 100 g schłodzonego arbuza do podania
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 g jagód/borówek (użyłam zamrożonych, ze względu na panującą za oknem temperaturę)
dietetyczna galaretka z arbuza1. Arbuza pokrój na kawałki i wyjmij wszystkie pestki.
2. Zblenduj razem z sokiem z cytryny i ksylitolem.
3. Odlej 1/3 szklanki powstałego soku, dodaj do tego żelatynę i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
4. Żelatynę dodaj do pozostałego soku i wymieszaj.
5. Na dnie pucharków ułóż jagody, zalej galaretką.
6. Odłóż do lodówki aż stężeje (ok. 1 – 2h).
7. Udekoruj pokrojonym w kostkę arbuzem i listkami mięty/melisy. 
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
132 kcal
4,4 g
0,3 g
30 g
1,3 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
6,7 %
8,8 %
0,4 %
11 %
5 %