To było moje pierwsze podejście do ciastek ze wzorkami. Nie wiem, czy mogę je zaliczyć do udanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam 🙂 Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu – są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy.
Składniki (ok. 25 ciastek):
  • 100 g pasty sezamowej tahini
  • 1 jajko
  • 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5  łyżeczki imbiru w proszku
1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę – nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka.
2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut.
3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut, aż ciastka się zarumienią.
Energia 
(1 ciastko)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
71,6 kcal
2,7 g
2,8 g
10,4 g
1 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
3,6 %
5,4 %
4 %
3,8 %
4 %