Dziś megaprosty obiad. Nie ma sosu, bo jego funkcję pełni tutaj olej (którego swoją drogą nie należy się bać – nawet na redukcji). W ramach dodatków marchewka i trochę zieleniny. Niby coś z niczego, ale smakuje rewelacyjnie. To dobre danie, kiedy nie macie za wiele w lodówce, a nie chcecie się rzucać na fast-food. Ostrzegam – bardzo ostre, więc wrażliwcy powinni zredukować ilość papryki.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200 g makaronu razowego penne (pióra)
- 3 średnie marchewki
- 2 garście liści rukoli
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek
- 2 strąki suszonej papryki (można zastąpić sproszkowaną)
- 1 łyżka łuskanych, niesolonych ziaren słonecznika
- sól, pieprz
1. Makaron ugotuj al dente
2. Marchew umyj, następnie zetrzyj obieraczką na cienkie paski
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę
4. Suszone strąki papryki zmiażdż, żeby wydobyć z nich smak
5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paski marchwi i smaż jeszcze przez minutę.
6. Dodaj na patelnie ugotowany makaron, rukolę i paprykę. Wymieszaj. Podsmaż chwilę na małym ogniu, żeby smaki się połączyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp pestkami, udekoruj ulubionymi ziołami.
SMACZNEGO!
Energia (1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
666 kcal
|
15 g
|
35 g
|
74 g
|
10 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
33 %
|
30 %
|
50 %
|
27 %
|
40 %
|
Makaron z warzywami to świetny pomysł na szybki i zdrowy obiadek 🙂 Pychota!
Uwielbiam takie obiady! Na pewno skorzystam z tego przepisu 🙂
Wygląda bardzo ciekawie. Jednak chyba bym musiał ze kilo marchewki tam wrzucić żeby się najeść. Ta porcja na zdjęciu to dla Ciebie obiad, dla mnie przekąska 😀
O! Nie wpadłam na takie połączenie smaków. Skomponowanie słodkiej marchewki z gorzką rukolą musiało wypaść bardzo ciekawie. Ale akurat szukałam pomysłu na dzisiejszy obiad i może wykorzystam ten przepis. 🙂
Pyszne inspiracje ;)!
Wygląda świetnie,
Ciekawe połączenie marchewki z makaronem. Muszę spróbować.