Dziś megaprosty obiad. Nie ma sosu, bo jego funkcję pełni tutaj olej (którego swoją drogą nie należy się bać – nawet na redukcji). W ramach dodatków marchewka i trochę zieleniny. Niby coś z niczego, ale smakuje rewelacyjnie. To dobre danie, kiedy nie macie za wiele w lodówce, a nie chcecie się rzucać na fast-food. Ostrzegam – bardzo ostre, więc wrażliwcy powinni zredukować ilość papryki.
SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 200 g makaronu razowego penne (pióra)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 garście liści rukoli
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek
  • 2 strąki suszonej papryki (można zastąpić sproszkowaną)
  • 1 łyżka łuskanych, niesolonych ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
1. Makaron ugotuj al dente
2. Marchew umyj, następnie zetrzyj obieraczką na cienkie paski
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę
4. Suszone strąki papryki zmiażdż, żeby wydobyć z nich smak
5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paski marchwi i smaż jeszcze przez minutę.
6. Dodaj na patelnie ugotowany makaron, rukolę i paprykę. Wymieszaj. Podsmaż chwilę na małym ogniu, żeby smaki się połączyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem,  posyp pestkami, udekoruj ulubionymi ziołami.
SMACZNEGO!
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
666 kcal
15 g
35 g
74 g
10 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
33 %
30 %
50 %
27 %
40 %