Pytanie za 100 punktów – co oprócz słodkich truskawek kojarzy się z latem? Czereśnie! Podobne do wiśni, ale zwykle mnie kwaśne. Mam wrażenie że trochę niedoceniane, szczególnie w miastach. Cieszmy się sezonem na te owoce, bo dość szybko się kończy. Dziś proponuję placki, coś w stylu racuchów. Na śniadanie lub na obiad. Ewentualnie podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć drylowania:) Zanim jednak zaczniecie smażyć, zapoznajcie się z kilkoma ciekawostkami na temat tych pysznych owoców:
- sezon na czereśnie trwa od końca maja do połowy lipca
- porcja tych owoców (100 g – trochę więcej niż garść) zawiera 60 kcal.
- w 80% składają się z wody
- należą do produktów odkwaszających
- są skuteczne w walce z artretyzmem i chorobami pęcherza moczowego – posiadają właściwości moczopędne
- osoby będące na diecie lekkostrawnej powinny spożywać je w formie lekko obgotowanej
- nie wolno ich popijać wodą ani mlekiem – może to doprowadzić do rewolucji żołądkowych
- zawierają mnóstwo jodu – wspomagają pracę tarczycy i przemianę materii
- usuwają z organizmu nadmiar soli
- jak większość owoców zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy – zapobiegają procesom starzenia się, poprawiają stan cery
- powinny mieć jasnozielone, elastyczne szypułki – to znak, że są świeże
- aby pozbyć się larw z czereśni, należy zalać je na kilka minut zimną wodą – nieproszeni goście wyjdą i opadną na dno naczynia
SKŁADNIKI (12 placków):
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- ½ szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej białej)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g czereśni (waga z ogonkami i pestkami)
- ewentualnie olej do smażenia – ja pominęłam
1. Czereśnie umyj i wydryluj.
2. Wymieszaj suche składniki, następnie dodaj jajko i mleko. Dokładnie zmiksuj. Masa powinna być nieco bardziej gęsta niż naleśnikowa.
4. Smaż na rozgrzanej patelni – około 1,5 łyżki masy na placek.
5. Gdy placki lekko się zetną, wyłóż na nie owoce, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
5. Gdy placki lekko się zetną, wyłóż na nie owoce, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
6. Gotowe placki posyp ksylitolem.
SMACZNEGO!
Energia (1 placek)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
113 kcal
|
4 g
|
1,25 g
|
22,7 g
|
1,75 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
5,7 %
|
8 %
|
1,8 %
|
8,4 %
|
7 %
|
Wygląda smacznie 😉
ależ one apetycznie się prezentują!
Kocham racuchy.
Teraz jest okres na czereśnie więc warto spróbować 🙂
Czereśnie to strzał w dziesiątkę! Energia i full witamin a akie przy tym smaczne! Uwielbiam. Przepis dobry, w weekend wybróbuję z mąką orkiszową a o czereśniach pisałam ostatnio tutaj, bo są tez lecznicze http://naturalnie.pro/czeresnie-energia-lata/