Pytanie za 100 punktów –  co oprócz słodkich truskawek kojarzy się z latem? Czereśnie! Podobne do wiśni, ale zwykle mnie kwaśne. Mam wrażenie że trochę niedoceniane, szczególnie w miastach. Cieszmy się sezonem na te owoce, bo dość szybko się kończy. Dziś proponuję placki, coś w stylu racuchów. Na śniadanie lub na obiad. Ewentualnie podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć drylowania:) Zanim jednak zaczniecie smażyć, zapoznajcie się z kilkoma ciekawostkami na temat tych pysznych owoców:
  • sezon na czereśnie trwa od końca maja do połowy lipca
  • porcja tych owoców (100 g – trochę więcej niż garść) zawiera 60 kcal.
  • w 80% składają się z wody
  • należą do produktów odkwaszających
  • są skuteczne w walce z artretyzmem i chorobami pęcherza moczowego – posiadają właściwości moczopędne
  • osoby będące na diecie lekkostrawnej powinny spożywać je w formie lekko obgotowanej
  • nie wolno ich popijać wodą ani mlekiem – może to doprowadzić do rewolucji żołądkowych
  • zawierają mnóstwo jodu – wspomagają pracę tarczycy i przemianę materii
  • usuwają z organizmu nadmiar soli
  • jak większość owoców zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy – zapobiegają procesom starzenia się, poprawiają stan cery
  • powinny mieć jasnozielone, elastyczne szypułki – to znak, że są świeże
  • aby pozbyć się larw z czereśni, należy zalać je na kilka minut zimną wodą – nieproszeni goście wyjdą i opadną na dno naczynia
SKŁADNIKI (12 placków):
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • ½ szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej białej)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 g czereśni (waga z ogonkami i pestkami)
  • ewentualnie olej do smażenia – ja pominęłam
1. Czereśnie umyj i wydryluj.
2. Wymieszaj suche składniki, następnie dodaj jajko i mleko. Dokładnie zmiksuj. Masa powinna być nieco bardziej gęsta niż naleśnikowa.
4. Smaż na rozgrzanej patelni – około 1,5 łyżki masy na placek.
5. Gdy placki lekko się zetną, wyłóż na nie owoce, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
6. Gotowe placki posyp ksylitolem.
SMACZNEGO!
Energia (1 placek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
113 kcal
4 g
1,25 g
22,7 g
1,75 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
5,7 %
8 %
1,8 %
8,4 %
7 %