Truskawki, rabarbar…smaki lata na dobre zawitały w mojej kuchni. Dzisiejsza tarta poleca się na letni podwieczorek w plenerze, najlepiej w połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik). Nie ma sensu się rozpisywać – musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść 1 kawałek 🙂
SKŁADNIKI (8 PORCJI):
Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • 200g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło.
2. Dodaj jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na pół godziny.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
4. Rabarbar umyj (nie obieraj), pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry.
5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj.
5. Ciasto rozwałkuj na placek o  średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg.
6. Piecz około 30 minut do zarumienienia ciasta.
Energia (1/8 tarty)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
245 kcal
4,7 g
13,75 g
31 g
3,3 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
12 %
9,4 %
20 %
11,5 %
13,2 %