Dziś coś, co jest nie tylko efektowne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Wydaje Ci się, że zrobienie dwukolorowej zupy krem jest trudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że obie mają podobną konsystencję. Potem trzeba tylko wlewać jednocześnie dwie zupy do talerza, każdą z odpowiedniej strony i voilà – mamy to.  Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno.
Składniki:

Łącznie do obu zup:

  • 1 łyżka masła – najlepiej klarowanego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 małe ząbki czosnku
Krem z kalafiora:
  •  4 szklanki bulionu warzywnego
  • 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
  • 1 cm obranego, startego imbiru
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz
Krem brokułowy:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  •  450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz
1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera.
2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku.
3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem.
4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj. Przecedź przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Przelej do talerza – najlepiej lej ze szklanki lub dzbanka z dziubkiem. 
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
365 kcal
25 g
18 g
49 g
24 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
18 %
50 %
25 %
18 %
96 %