Dziś coś, co jest nie tylko efektowne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Wydaje Ci się, że zrobienie dwukolorowej zupy krem jest trudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że obie mają podobną konsystencję. Potem trzeba tylko wlewać jednocześnie dwie zupy do talerza, każdą z odpowiedniej strony i voilà – mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno.
Składniki:
Łącznie do obu zup:
- 1 łyżka masła – najlepiej klarowanego
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 małe ząbki czosnku
Krem z kalafiora:
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- 1 cm obranego, startego imbiru
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz
Krem brokułowy:
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz
1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera.
2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku.
3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem.
4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj. Przecedź przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Przelej do talerza – najlepiej lej ze szklanki lub dzbanka z dziubkiem.
Energia (całość)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
365 kcal
|
25 g
|
18 g
|
49 g
|
24 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
18 %
|
50 %
|
25 %
|
18 %
|
96 %
|
Mhhm krem brokułowy robię dosyć często, ale o tymianku jako przyprawie do niego nigdy nie myślałam. Dzięki – zupka nabierze fajnej głębi!
Przepis ciekawy, chyba spróbuję 🙂
Super pomysł 🙂 Może dzieciom się spodoba 🙂
Daj znać, czy smakowało 🙂
Uwielbiam zupy-kremy 🙂