Na większości blogów królują szparagi i rabarbar, a u mnie trochę przekornie – brokuły. Do tego kukurydza i indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad.
Nadzienie:
- 50 g kukurydzy
- 200 g brokułów
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 150 g piersi z indyka
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 220 g jogurtu greckiego 9%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- szczypta soli
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na 15 minut. Następnie dno i boki okryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut.
3. Zrób nadzienie – różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem. Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku.
4. Zrób masę jajeczną – jajka zmiksuj z jogurtem na gładką masę, dodaj drobno posiekany czosnek i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na upieczony spód wyłóż pokrojone w plastry brokuły, kukurydzę i indyka. Zalej masą jajeczną. Piecz około 20 minut (po 15 minutach ułóż na tarcie połówki jajek). Możesz posypać szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni czy tartym serem.
SMACZNEGO!
Energia (1 sztuka)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
314 kcal
|
15 g
|
18 g
|
24 g
|
3,6 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
16 %
|
30 %
|
26 %
|
9 %
|
14,5 %
|
Warto sobie zapisać 🙂