Na większości blogów królują szparagi i rabarbar, a u mnie trochę przekornie – brokuły. Do tego kukurydza i indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad.
SKŁADNIKI (8 porcji): tarta orkiszowa z brokułami i jajkiem
Nadzienie:
  • 50 g kukurydzy
  • 200 g brokułów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g piersi z indyka
Masa jajeczna:
  • 3 jajka
  • 220 g jogurtu greckiego 9%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • szczypta soli
Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę.  Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
2.  Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na 15 minut. Następnie dno i boki okryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut.
3. Zrób nadzienie – różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem. Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku.
4. Zrób masę jajeczną – jajka zmiksuj z jogurtem na gładką masę,  dodaj drobno posiekany czosnek i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. 
5. Na upieczony spód wyłóż pokrojone w plastry brokuły, kukurydzę i indyka. Zalej masą jajeczną. Piecz około 20 minut (po 15 minutach ułóż na tarcie połówki jajek). Możesz posypać szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni czy tartym serem. 
SMACZNEGO!
Energia (1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
314 kcal
15 g
18 g
24 g
3,6 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
16 %
30 %
26 %
9 %
14,5 %