Nie wiem ile razy pisałam na blogu, jak bardzo lubię zupy kremy. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne (choć czasem naprawdę sycące). A do tego te intensywne kolory. Zachęcam każdego do robienia tego typu zup, nawet największa kuchenna łamaga spokojnie sobie poradzi 😀 Dziś postawiłam na młodą marchew – w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem, że słusznie uległam pokusie. Sami spróbujcie tej słodyczy marchewki przełamanej rabarbarem. Pycha!
WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto – nie warto jej wyrzucać.

młoda marchew
Składniki:

  • 300 g młodej marchewki
  • 60 g rabarbaru
  • 3 młode ziemniaki
  • 0,6 l bulionu z warzyw
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny

do podania:

  • świeże zioła
  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz z rabarbarem w plasterki.

2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj).

3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni lub słonecznika.

zupa krem z marchwi
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
246 kcal
8,9 g
7,7 g
49,9 g
15 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
12 %
18 %
11 %
18,5 %
60 %