Dziś królowa kasz na słodko – z dodatkiem zblendowanego awokado i banana. Wszystko to posypane mrożonymi owocami i kruchymi pestkami dyni. Przy okazji warto wspomnieć, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71).  Dlatego choć ma wiele zalet, nie polecam jej osobom mającym problem z poziomem glukozy we krwi.
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
  • 90 g suchej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka 2%
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 miękkie awokado
  • 2 łyżki pestek dyni
  • garść malin
  • garść borówek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
1. Kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do wrzącego mleka i gotuj bez przykrycia, aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko (ok.10 minut). Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut.
2. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżeczką miąższ. Zblenduj z bananem i wymieszaj z kaszą.
3. Posyp owocami, pestkami dyni (mogą być lekko podprażone na suchej patelni) i otrębami. Polej miodem w razie potrzeby.
SMACZNEGO!
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
504 kcal
15,1 g
16,5 g
78 g
7,4 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
25 %
30 %
23,5 %
29 %
30 %

 

4 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *