Dziś królowa kasz na słodko – z dodatkiem zblendowanego awokado i banana. Wszystko to posypane mrożonymi owocami i kruchymi pestkami dyni. Przy okazji warto wspomnieć, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71). Dlatego choć ma wiele zalet, nie polecam jej osobom mającym problem z poziomem glukozy we krwi.
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
- 90 g suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka 2%
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 miękkie awokado
- 2 łyżki pestek dyni
- garść malin
- garść borówek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
1. Kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do wrzącego mleka i gotuj bez przykrycia, aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko (ok.10 minut). Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut.
2. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżeczką miąższ. Zblenduj z bananem i wymieszaj z kaszą.
3. Posyp owocami, pestkami dyni (mogą być lekko podprażone na suchej patelni) i otrębami. Polej miodem w razie potrzeby.
SMACZNEGO!
Energia (1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
504 kcal
|
15,1 g
|
16,5 g
|
78 g
|
7,4 g
|
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
|
||||
25 %
|
30 %
|
23,5 %
|
29 %
|
30 %
|
pyszna jaglanka!
Mniam, z awokado brzmi ciekawie 😉
wygląda bardzo fajnie chętnie spróbuje 🙂
spodobał mi się Twój blog więc dodałam go do katalogu blogów wegetariańskich:) katalog znajduje się pod tym linkiem http://wega-kuchnia.blogspot.com/
Pyszności, aż naszła mnie ochota na takie śniadanko 🙂