Idzie lato a wraz z nim ochota na lekkie, orzeźwiające napoje. Jeśli przypadkiem macie w domu zapas rabarbaru, jabłek i truskawek, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 500 g jabłek (słodkich)
- 300 g truskawek
- 1,5-2 l wody
- laska wanilii
- 4 łyżki ksylitolu
1. Rabarbar (nie obieraj) i truskawki pokrój na duże kawałki.
2. Jabłka obierz i również pokrój.
3. Wanilię przekrój wzdłuż na pół, wyskrob nasionka.
3. Pokrojone kawałki zalej wodą, dodaj ksylitol i wanilię (nasionka i laskę). Doprowadź do wrzenia i gotuj 5-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
4. Odłóż do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki (najlepiej na noc).
5. Następnego dnia przecedź lemoniadę i przelej do dzbanka. Podawaj z kostkami lodu, plastrami cytryny lub mrożonymi owocami.
Pysznie wygląda 😀
A jeszcze lepiej smakuje!