Idzie lato a wraz z nim ochota na lekkie, orzeźwiające napoje. Jeśli przypadkiem macie w domu zapas rabarbaru, jabłek i truskawek, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g jabłek (słodkich)
  • 300 g truskawek
  • 1,5-2 l wody
  • laska wanilii
  • 4 łyżki ksylitolu
1. Rabarbar (nie obieraj) i truskawki pokrój na duże kawałki.

2. Jabłka obierz i również pokrój.

3. Wanilię przekrój wzdłuż na pół, wyskrob nasionka.
3. Pokrojone kawałki zalej wodą, dodaj ksylitol i wanilię (nasionka i laskę). Doprowadź do wrzenia i gotuj 5-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
4. Odłóż do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki (najlepiej na noc).
5. Następnego dnia przecedź lemoniadę i przelej do dzbanka. Podawaj z kostkami lodu, plastrami cytryny lub mrożonymi owocami.

 

2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *