Planowałam dziś trochę zaszaleć w kuchni, ale koniec końców wygrała prostota – zupa krem. Pisałam już wielokrotnie, jak bardzo lubię tego typu zupy. Szczególnie te proste w przygotowaniu, szybkie i lekkie. Jak ta – zupa z czerwonej papryki. Zawiera dużo błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna. Na kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. Pycha!
Składniki:
- 7 czerwonych papryk
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1,5 l wywaru warzywnego (użyłam wywaru z ekologicznej kostki rosołowej)
- sól, pieprz
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
2. Paprykę umyj, skrop oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut – papryka powinna być pomarszczona i lekko brązowa
4. Po upieczeniu przykryj na 15 minut folią, następnie obierz ze skórki. Pozbądź się także ogonków i gniazd nasiennych.
5. Podsmaż na odrobinie oliwy czosnek i cebulę.
6. Papryki wrzuć do wywaru, dodaj czosnek i cebulę.
7. Gotuj 10-15 minut.
8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku.
9. Możesz podać z pestkami słonecznika i świeżymi ziołami.
Całość zawiera:
583 kcal; 28,5 g białka; 27,5 g tłuszczów; 114 g węglowodanów; 31,8 g błonnika
583 kcal; 28,5 g białka; 27,5 g tłuszczów; 114 g węglowodanów; 31,8 g błonnika
Wygląda mega smakowicie 😉
kurcze chciałabym mieć takie umiejętności jak Ty:D niestety takiego talentu nie mam ale zamierzam jutro zrobić to cuo zastanawiam się czy by nie dodać odrobinę kikomana develey//?
Uwierz, że mimo masterchefa też daleko 😀 zupa jest megaprosta 🙂 masz na myśli sos sojowy? Nie wiem, możesz spróbować, ale nie dawaj wtedy soli.
Że mi do*