Dawno już nosiłam się z zamiarem zapieczenia żółtka w awokado. W końcu zrobiłam i wbrew moim obawom było PYSZNE! Bałam się, że awokado zmieni smak pod wpływem obróbki, ale na szczęście nic złego się nie zadziało. Być może sekret tkwi w jego stopniu dojrzałości i odpowiednim czasie pieczenia. Płynne żółtko, do tego świeży szczypiorek i chrupiące grzanki – śniadanie idealne. I co najlepsze, jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż zrobienie kanapek. Wręcz przeciwnie, wystarczy przekroić owoc, wlać żółtka i wstawić do pieczenia. W tym czasie możemy zająć się porannymi czynnościami.
Składniki (1-2 porcje):
  • 1 awokado (nie może być zbyt dojrzałe)
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • 2 kromki chleba razowego (po 35 g)
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
1. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij delikatnie pestkę.
2. Do środka wbij całe żółtko plus trochę białka.
3. Dopraw solą i pieprzem.
4. Piecz ok. 15 minut. Żółtko powinno być płynne, a nie stałe. Jednocześnie piecz chleb, kromki możesz posmarować cienką warstwą masła.
5. Udekoruj awokado szczypiorkiem. Jedz zanim wystygnie 🙂
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
499 kcal
13,1 g
33,8 g
46,3 g
10,5 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
25 %
26 %
48 %
17 %
42 %