Jeśli tak jak ja jesteście fanami szybkich obiadów, koniecznie musicie wypróbować tego łososia. Takie danie to idealny wspomagacz pracy mózgu – jest bogate w minerały, witaminy, kwasy omega oraz lecytynę. Użyłam białego sezamu, ale jeśli posypiecie łososia czarnym, efekt będzie bardziej spektakularny, a smak intensywniejszy. Do tego polecam lekką sałatkę np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków.
Składniki (4 porcje):
- 600 g filetu z łososia
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
1. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, posmarować wierzch łososia. Włożyć do lodówki pod przykryciem na godzinę.
2. Posypać solą i pieprzem, obłożyć sezamem.
3. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
1 porcja zawiera:
393 kcal; 32,2 g białka; 28,4 g tłuszczów; 3,4 g węglowodanów; 0,8 g błonnika
Pychotka 😉
Wow. Zdjęcie wygląda świetnie! 🙂
OMM NOM OM NOM 🙂
Cudownie wygląda, zapewne smakuje wyśmienicie.
Na sam widok zdjęcia ślinka mi już od rana cieknie 🙂
Mmm…rybka pyszności:) i samo zdrowie! musze sprobowac z dodatkiem sezamu!
W sezamie? Nie jadłam, ale co mi szkodzi spróbować 🙂 Jest słodkawy czy nie?
Jakie cudo. Zjadłabym porcję 🙂
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
O matko! To było pyszne.
Świetny przepis!