W zasadzie można powiedzieć, że mamy wiosnę na całego. Słońce świeci, kwiaty kwitną, ptaszki ćwierkają 🙂 Słowem cudownie. To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na korzyść lekkich sałatek, chłodników, koktajli i innych kolorowych wynalazków.  Moja propozycja na dziś to sałatka z mango i awokado. W znanej sieci marketów na literę T możecie teraz kupić mango za 3 zł, a awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić rukolę lub szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje.

 

Składniki (2 porcje):
  • 1 dojrzałe (!) awokado
  • 1 mango
  • 5 truskawek
  • 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk)
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g)
Cytrynowy sos winegret:
  • 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli robisz większa porcję, możesz zrobić to w zamkniętym słoiku, na zasadzie shakera)
2. Awokado i mango obierz, pokrój na plasterki.
3. Pokrój truskawki, również na plastry
4. Sezam i pokruszone orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni
5. Owoce wymieszaj, polej sosem, posyp sezamem i orzechami. Najlepiej zjeść od razu.

Energia 
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
356 kcal
4,2 g
25,3 g
33,4 g
5,6 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
18 %
8 %
36 %
12 %
22 %