Kto czyta mojego bloga regularnie, ten wie że jakiś czas temu odstawiłam cukier na rzecz naturalnych słodzików. Od tego czasu używam miodu, proszku z daktyli (domowy cukier daktylowy – klik) czy suszonych owoców. Nie kupuję gotowych słodyczy, wszystko robię sama. Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe babeczki. To było moje drugie podejście, za pierwszym razem zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć 🙂
SKŁADNIKI (8 sztuk)
Składniki suche:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
Krem czekoladowy:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
Do posypania:
  • kilka pistacji
1. Składniki suche przesiej przez sito.
2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku).
3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia.
4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki.
5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości).
6. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
7. W tym czasie przygotuj krem – awokado i banana obierz, pokrój na kilka kawałków, następnie wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera.
8. Gdy babeczki wystygną, udekoruj je kremem i posyp pokruszonymi pistacjami.
Energia (1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
249 kcal
3,7 g
8 g
41 g
2,6 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
12 %
7 %
11 %
15 %
10 %