Idąc za ciosem, przygotowałam kolejną pastę kanapkową. Znów jest prosto, z tym że teraz warzywa są pieczone – level wyżej:) Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast bazylii użyć innych świeżych ziół, np. oregano. Polecam do ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z mozzarellą i pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną – pasty jest na tyle dużo, że wystarczy na kilka dni.
Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju nierafinowanego (50 g)
  • kilka listków bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
2. Bakłażana obierz ze skórki, pokrój w plastry (ok. 1,5 cm szerokości).
3. Cukinii nie obieraj, pokrój podobnie
4. Wydrąż gniazda nasienne z papryki, następnie pokrój na kilka części.
5. Piecz warzywa i czosnek ok. 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie.
6. Delikatnie obierz paprykę ze skórki.
7. Gdy wystygną, zblenduj z olejem i przyprawami.
8. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni.
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
772 kcal
23 g
50 g
84 g
27 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
39 %
46 %
71 %
31 %
108 %