Dziś mięsny przepis, który na pewno będzie pasował osobom nie lubiącym skomplikowanych i czasochłonnych posiłków. Mięso marynujemy rano lub nawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką.
Składniki (4 porcje):
  • 500 g filetów z piersi  indyka
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

 

1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry.
2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy.
3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby mięso pozostało miękkie i soczyste. filet z indyka
1 porcja  (140 g) zawiera:
170 kcal; 23,7 g białka;  3,5 g tłuszczów;  10,3 g węglowodanów;  0  g błonnika