Dziś mięsny przepis, który na pewno będzie pasował osobom nie lubiącym skomplikowanych i czasochłonnych posiłków. Mięso marynujemy rano lub nawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką.
Składniki (4 porcje):
- 500 g filetów z piersi indyka
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- szczypta chili
- sól, pieprz
1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry.
2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy.
3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
1 porcja (140 g) zawiera:
170 kcal; 23,7 g białka; 3,5 g tłuszczów; 10,3 g węglowodanów; 0 g błonnika
170 kcal; 23,7 g białka; 3,5 g tłuszczów; 10,3 g węglowodanów; 0 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!