Pewnie też czasem zastanawiacie się, co zrobić z zalegającymi w lodówce warzywami. Najczęściej przychodzącym do głowy rozwiązaniem jest zapiekanka. Ja proponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad.
Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca,  jędrną skórkę!
Składniki (2 porcje):
  • 1 duży bakłażan (lub 2 małe – są lepsze, nie czuć w nich goryczy)
  • 1 papryka żółta
  • 10 pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym pomidorem)
  • 1/3 pora
  • mozzarella 125 g
  • 1/3 papryczki pepperoni bez pestek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
1. Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ pozostawiając około 0,5 cm dokoła. Posolić (zarówno „łódeczki” jak i wydrążony miąższ) i odczekać chwilę. Następnie opłukać z soli i odstawić.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
3. Łódeczki posypać pieprzem i wstawić do pieczenia na 20 minut.
4. W czasie, kiedy bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć  2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.
faszerowane bakłażany
5. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i  pieprz.
6. Nadziać upieczone łódeczki, na to położyć drugą połowę mozzarelli.
7. Zapiekać 15 minut. Udekorować natką pietruszki.
SMACZNEGO!
1 porcja  zawiera:
216 kcal; 17,8 g białka; 10,6 g tłuszczów; 17,5 g węglowodanów;  5,4  g błonnika