Znów buraki. Zrobiłam trochę za duże zapasy, dlatego ostatnio ciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery (klik), była zupa (klik), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem.

Składniki (10 porcji):

  • szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 400 g buraków pieczonych, po obraniu
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • 3 jajka M
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru WANILIOWEGO
  • 150 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kakao niesłodzonego
  • szczypta soli

1. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piec w piekarniku ok. 50-60 minut. 400 g to kilka buraków, dlatego ze względów ekonomicznych lepiej upiec trochę więcej sztuk i np. zrobić z nich zupę (przepis powyżej).
2. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę
3. Wrzucić do blendera razem z mlekiem, olejem, kawą oraz jajkami
4. Zblendować na gładką masę
5. W misce wymieszać suche składniki – mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, oraz kakao i sól
6. Do składników suchych wlać masę z buraków. Dokładnie wymieszać/zmiksować
7. Wylać formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej, silikonowej, więc papier był zbędny.
8. Piec do suchego patyczka, ok. 60-70 minut w 180 stopniach
9. Można posypać kakao

SMACZNEGO!

1 kawałek zawiera:
316 kcal; 7,7 g białka; 11,5 g tłuszczów; 46 g węglowodanów; 4,6 g błonnika