Znów postawiłam na buraki. Tym razem zupa krem z mleczkiem kokosowym. Jest przepyszna, żałuję że nie zrobiłam podwójnej porcji. Myślę, że jej smak przekona nawet największego przeciwnika buraków. Co tu dużo pisać – po prostu MUSICIE jej spróbować!
Składniki (3 sugerowane porcje):
- 3 buraki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryczki
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
2. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz)
3. Piec ok. 50-60 minut
4. Wystudzić, następnie pokroić w dużą kostkę
5. Posiekać czosnek i papryczkę
6. W średnim garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć
7. Dodać pokrojone buraki, mleko kokosowe, wodę i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut
8. Zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, imbirem, ewentualnie solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
1 porcja zawiera:
400 kcal; 4,7 g białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 2,3 g błonnika
Oryginalny przepis pochodzi z jadłonomii (książka).
cudowny krem!
to będzie chyba jeden z moich ulubionych kremów, bo uwielbiam buraki 🙂
O nie wiedziałam,że tak można:)
Ten przepis na pewno wykorzystam 🙂
_______________________________________________________________________
Zapraszam na mój blog o zdrowym trybie życia
właśnie zrobiłam – najlepszy krem na świecie!
potwierdzam, jest cudowny 😀
Uwielbiam takie kremy 🙂