Znów postawiłam na buraki. Tym razem zupa krem z mleczkiem kokosowym. Jest przepyszna, żałuję że nie zrobiłam podwójnej porcji. Myślę, że jej smak przekona nawet największego przeciwnika buraków. Co tu dużo pisać – po prostu MUSICIE jej spróbować!

Składniki (3 sugerowane porcje):

  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryczki
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
2. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz)
3. Piec ok. 50-60 minut
4. Wystudzić, następnie pokroić w dużą kostkę
5. Posiekać czosnek i papryczkę
6. W średnim garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć
7. Dodać pokrojone buraki, mleko kokosowe, wodę i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut
8. Zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, imbirem, ewentualnie solą i pieprzem.

SMACZNEGO!

1 porcja zawiera:
400 kcal; 4,7 g białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 2,3 g błonnika

Oryginalny przepis pochodzi z jadłonomii (książka).