Naleśniki (ok.8 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej
- 400 ml mleka 1,5%
- 2 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- Paczka szpinaku (450 g)
- 300 g piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- mozzarella (125 g)
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 białka jaj
- 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych, obranych
- 3 łyżki otrębów owsianych
Wykonanie:
Naleśniki:
1. Wszystkie składniki wraz z 1/3 mleka zmiksować.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (najlepiej użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu).
3. Smażyć do zarumieniania z dwóch stron.
Farsz:
1. Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć.
2. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka.
3. Wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku.
4. Odstawić do wystygnięcia pod przykrywką.
Krokiety:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Na naleśniki nałożyć farsz, następnie kilka małych kawałków mozzarelli. Następnie zwinąć, najlepiej wg tego schematu.
3. Przygotować 2 miski – w jednej białka jaj, w drugiej panierkę, czyli bardzo drobno pokruszone orzechy (najlepiej przykryć ściereczką i użyć młotka) oraz otręby.
4. Obtaczać krokiety najpierw w białku, potem w panierce. Piec ok. 15-20 minut.
1 krokiet zawiera:
266 kcal; 22,5 g białka; 10 g tłuszczów; 22 g węglowodanów; 4,5 g błonnika
Nie lubię krokietów :/
Może są za tłuste? Spróbuj tej wersji 😉