Krokiety zwykle kojarzą się z czymś ciężkim, tłustym, tuczącym, zarezerwowanym na świąteczne obżarstwo. Dziś pokażę Wam, jak odczarować tę potrawę i zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej mąki, użyłam pełnoziarnistej. Zamiast jajka i bułki tartej – białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć – piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze.

Naleśniki (ok.8 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej
  • 400 ml mleka 1,5%
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • Paczka szpinaku (450 g)
  • 300 g piersi z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • mozzarella (125 g)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 białka jaj
  • 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych, obranych
  • 3 łyżki otrębów owsianych

Wykonanie:

Naleśniki:
1. Wszystkie składniki wraz z 1/3 mleka zmiksować.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (najlepiej użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu).
3. Smażyć do zarumieniania z dwóch stron.

Farsz:
1. Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć.
2.  Dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka.
3. Wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku.
4. Odstawić do wystygnięcia pod przykrywką.

Krokiety:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Na naleśniki nałożyć farsz, następnie kilka małych kawałków mozzarelli. Następnie zwinąć, najlepiej wg tego schematu.
3. Przygotować 2 miski – w jednej białka jaj, w drugiej panierkę, czyli bardzo drobno pokruszone orzechy (najlepiej przykryć ściereczką i użyć młotka) oraz otręby.
4. Obtaczać krokiety najpierw w białku, potem w panierce. Piec ok. 15-20 minut.

1 krokiet zawiera:
266 kcal; 22,5 g białka; 10 g tłuszczów; 22 g węglowodanów; 4,5 g błonnika