Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com. Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne – polecam 🙂
Składniki (ok.10 burgerów):
- 2 szklanki startych na grubych oczkach buraków
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z kaszą. Skropić dłonie olejem i wyrabiać całość na gładką masę.
4. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia.
5. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec 5-8 minut.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z kaszą. Skropić dłonie olejem i wyrabiać całość na gładką masę.
4. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia.
5. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec 5-8 minut.
1 burger zawiera:
116 kcal; 4,2 g białka; 2,9 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 21 g błonnika
Wygląda bardzo apetycznie! :))
Uwielbiam burgery 🙂