Składniki na 2 pizzę (ok.20 cm)
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 8 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody
- łyżeczka miodu
- szczypta soli
sos:
- 200 g pomidorowego puree
- przyprawa do pizzy
dodatki:
- 100 g fety
- 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
- garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół
- garść rukoli
1. Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy do miski z mąką i solą. Dolewamy resztę wody.
2. Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut.
3. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką.
4. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory.
5. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w 180 stopniach.
6. Po wyjęciu na każdą pizzę kładziemy garść rukoli. Smacznego 🙂
2. Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut.
3. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką.
4. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory.
5. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w 180 stopniach.
6. Po wyjęciu na każdą pizzę kładziemy garść rukoli. Smacznego 🙂
1 pizza zawiera:
660 kcal; 26 g białka; 18 g tłuszczów; 102 g węglowodanów; 15 g błonnika
660 kcal; 26 g białka; 18 g tłuszczów; 102 g węglowodanów; 15 g błonnika
Mmm., ale teraz mam ochotę na taką pizzę, a z potrzebnych składników w lodówce mam jedynie pomidory i samodzielnie przygotowany sos. Eh…
Wygląda apetycznie 😉
Uwielbiam takie pizze 🙂
Mąka orkiszowa jest najlepsza na pizzę