Ostatnio pisałam o awokado. Grzechem byłoby, gdybym nie podała Wam przy okazji przepisu na wykonaną na bazie tego owocu klasykę gatunku – guacamole. Tę pyszną pastę możecie jeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje.
Składniki:
- 2 dojrzałe, miękkie awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka chili
- 1/2 cebuli drobno posiekanej
- łyżka świeżej kolendry posiekanej
- sól, pieprz
1. Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem.
2. Dodać drobno posiekaną papryczkę i cebulę, oraz pokrojone pomidorki. 3. Skropić sokiem z cytryny, dodać kolendrę, doprawić do smaku. Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu 🙂
Całość zawiera:
468 kcal; 6,7 g białka; 43 g tłuszczów; 25,5 g węglowodanów; 10,6 g błonnika
Uwielbiam je przyrządzać 🙂