Przepyszny i lekki sernik na chwilę słabości.
Spód:
- 6 łyżek otrąb (u mnie żytnie)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki fruktozy (opcjonalnie)
- 2 łyżki karobu/kakao
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach.
Masa serowa:
- 300 gramów serka homo naturalnego
- 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru)
- 300 g truskawek
Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. Dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Całe ciasto zawiera:
1039 kcal; 50,6 g białka; 30,3 g tłuszczów; 154,6 g węglowodanów; 33,3 g błonnika
Mmm, wygląda pysznie 🙂
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html#more
bardzo apetycznie wyglada
super przepis, a możesz napisać jak duża była blaszka?? ile porcji wychodzi ?
okrągła forma o średnicy 23 cm, ok. 8 porcji:)
Pychotka, z pewnością wypróbuję. A ja zapraszam do siebie na tartę bezowo-porzeczkową. 🙂 http://www.kawiarniaalicji.blog.pl/2014/09/20/tarta-bezowo-porzeczkowa/
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
przepiękny ten serniczek 🙂
Uwielbiam taki sernik 🙂